Mediteren kun je leren: De Gouden Tip

Mediteren kun je leren: De Gouden Tip

Toen ik ooit begon met mediteren had ik het idee dat ik mijn hoofd leeg ging maken, stil ging zitten en gewoon helemaal leeg zou kunnen worden. Want ja mediteren, dat is toch stil zitten, als een monnik met een kale kop en een oranje jurk aan?

Dat was mijn 'beeld' van meditatie. Ik begon dus met een vooroordeel, een beeld, een invulling. Ken je dat? Dat je aan iets nieuws begint en al helemaal in je hoofd hebt hoe het allemaal zal gaan. Je hebt als het ware een hele filmset in elkaar gezet met acteurs die even laten zien hoe het werkt.

En dan zit je daar, op een kussentje, met een begeleide meditatie op je kop. Ik volg alle begeleiding en kom erachter dat het heel anders gaat, mijn gedachten stoppen maar niet… Ik volg netjes de begeleiding en na de eerste sessie ben ik helemaal verward…

Kan ik mijn hoofd niet leeg maken? Kan ik mijn gedachten niet stoppen? Hoe moet dat nu?

Mediteren gaat niet om het 'leeg maken van…'. Nee, het gaat om 'opmerken dat'. Opmerken dat je gedachten afdwalen, opmerken dat je bent afgeleid, opmerken dat je aandacht ergens anders is dan bij het gesprek dat ik op dit moment voer met mijn beste vriend… 'Sorry, wat zei je?'

Maar als het meditatie, mindfulness in dit geval, dus eigenlijk alleen maar 'opmerken dat…' is, dan kan ik dat toch overal doen? Dan hoef ik toch niet op een kussentje te gaan zitten in doodse stilte? Trouwens, daar heb ik ook helemaal geen tijd voor! Ik wel veel meer dingen te doen dan een half uur op een kussentje te zitten in men paarse jurk(ik heb geen oranje).

Dat klopt! Over de afgelopen jaren heb ik me bezig gehouden hoe je nou kunt leren mediteren zonder te mediteren. Snap je?

Let me explain:

Mediteren is het trainen van je aandacht!

That's it! Zonder te oordelen, zonder frustratie, gewoon opmerken wat er gebeurt en in het moment terugkeren. Iets bewust beleven, iets ECHT meemaken. Want hoe zonde is het als je de mooie momenten van het leven mist? Of in dat gesprek met je beste vriend weer niet op zit te letten omdat je iemand naast je een heerlijk stuk taart ziet eten en je je afvraagt of het vegan is.

Sorry, nog 1 keer, wat zei je nou?

Het is zo simpel. En dat is wat we willen: simpel EN toepasbaar in JOUW leven, op JOUW manier. Want iedereen is anders toch?

Ok hier is mijn opdracht voor jou:

Doe iets wat jij elke dag doet, iets wat je normaal op de automatische piloot doet, nu met je volle aandacht.

Bijvoorbeeld:

Koffie zetten. Word je bewust van alle handelingen, de geur, het geluid, de warmte van het kopje in je hand als je hem op pakt, de geur als je het kopje onder je neus houdt, het eerste slokje, de warme vloeistof die je lichaam binnen stroomt. And so on.

Of misschien drink je thee in de ochtend. Of melk of whatever. Het idee is dat je aandacht bij dit moment blijft. In plaats van na te denken wat je op werk staat te wachten, de was die je nog moet doen, snel een hap eten erin voordat je weg moet of nadenken over wat je vanavond eigenlijk wil eten, houd je dus de aandacht in dit moment.

Je kunt natuurlijk ook iets anders kiezen, zoals je tandenpoetsen(voel je borstel op je tanden, de smaak, de geur, de beweging) of de afwas(voel het warme water, de geur, de spullen die door je handen glijden) of misschien loop je naar je werk en breng je de aandacht naar de wandeling. Misschien doe je wel de yogales van vandaag heel bewust en beweeg je volledig in het moment!

Het doel hier is om je te laten ervaren dat we niet allemaal als een monnik uren kunnen gaan zitten mediteren om de voordelen van meditatie te ervaren. De voordelen doen zich voor zodra jij bewuster leeft, bewuster dingen doet en juist de dingen die je altijd vanzelfsprekend op de automatische piloot nu eens een keer met je volle aandacht doet.

Allright, veel plezier!

Terug naar blog